Nőgyógyászat

A nőgyógyászat egyik legfontosabb feladata a megelőzés és szűrés

A legtöbb nőgyógyászati kórkép megelőzhető, ha a kötelező éves szűrővizsgálatokat elvégezzük. Kiemelt fontosságúnak tartjuk, és a legkorszerűbb szakmai szinten végezzük az éves szűrővizsgálatokat, melynek részét képezik a bimanuális tapintás, nőgyógyászati hüvelyi ultrahang vizsgálat, méhnyakrák szűrés (cytologia), ezen kívül a kóros leletek kapcsán térítésmentesen végezzük el a CinTech Plus vizsgálatot, mely további információt nyújt az elváltozás viselkedésére vonatkozóan.

HPV full spektrum vizsgálat a páciens kérésére vagy a cytologia eltérés alapján orvosi javallatra történik.

Amennyiben a szűrővizsgálat alkalmával levett mintaelemzés eredménye (cytologia) negatív, úgy ennek ismétlése évente javasolt, ugyanígy a HPV tipizálást is évente javasoljuk elvégezni. Kóros cytologia esetén CinTech Plus vizsgálat történik automatikusan és HPV tipizálást javaslunk.

A szűrővizsgálatok elengedhetetlenek azért, hogy korán felismerjük a HPV fertőzést és a lehetséges szövődményeket, például a méhnyakrákot. A HPV-fertőzés általában nem okoz tüneteket, így sok ember nem tudja, hogy fertőzött. Az időben elvégzett szűrővizsgálatok segítségével azonban időben felismerhető a fertőzés, még mielőtt problémák jelentkeznének.

A kolposcopia a méhnyak megítélésének szintén elengedhetetlen részét képezi, melynek segítségével a hám feltérképezését követően punch-biopsziát tudunk venni a kóros területről, melyet szövettani vizsgálatra küldünk az elváltozás pontos megítélése miatt. Ezek ismeretében a méhnyak műtétek számát csökkenteni lehet, csak azoknak javasoljuk a elvégzését, akiknek ez feltétlenül indokolt.

 

Nőgyógyászati beavatkozások

Kis- és nagyműtéteinket a SOTE Nőgyógyászat i Klinika Üllői úti Részlegén végezzük, ahol — Egyetemi Klinika lévén — a legmagasabb színvonalú ellátás folyik.

Egynapos beavatkozások (curettage/abrasio, műszeres befejezés, Bartholin mirigy műtét, conisatio, terhességmegszakítás) és nagyműtétek elvégzését (laparoscopia, nyitott hasi műtétek, petefészek cysta eltávolítás, hüvelyi és hasi méheltávolítás, myoma eltávolítás) egyaránt vállalják orvosaink.

 

Ciklus monitorizálás

A ciklus monitorizálása mára szinte bevett gyakorlattá kezd válni a nők körében, éppen ezért egyre könnyebben szembesülünk zavaraival, rendszertelenségeivel. Ilyen esetben szívesen látjuk az otthon végzett ciklusgörbéket, melyek a mi munkánkat is megkönnyítik.

Részletes kivizsgálást javaslunk pácienseinknek, fizikális vizsgálat és hormonvizsgálat egyaránt történik, majd ezt követően állítjuk be a megfelelő terápiát. Elsődleges szempont az egészséges életmódra és a rendszeres mozgásra nevelés, ezt követően tudjuk a megfelelő hormonális kezelést ráépíteni a páciensekkel együttműködve.

A vizsgálatokat végzi

Dr. Várbíró Szabolcs