Dietetikai tanácsadás

A diétás tanácsadás vagy dietetikai tanácsadás abban tud hatékony és személyre szabott segítséget nyújtani, hogy értsük, átlássuk és mindennapjaink részévé tegyük azt, ahogyan a táplálkozásunk, illetve a bevitt tápanyagok befolyásolják egészségüket. A diétás tanácsadás segíteni tud a szervezet anyagcserezavarainak kezelésében is.

Endokrin problémák

A dietetikai tanácsadás kulcsfontosságú például anyagcserezavarok, pajzsmirigyproblémák, inzulinrezisztencia, elhúzódó inzulinválasz vagy ezekkel összefüggő panaszok esetében. A szervezet tápanyag- és anyagcsere-egyensúlyának megbomlása esetén akár súlygyarapodással vagy súlyvesztéssel, hormonális egyensúlyzavarokkal, hangulatzavarokkal, szív- és érrendszeri érintettséggel, veseproblémákkal nézhetünk szembe. Ezekben az állapotokban kiemelt fontossága van a megfelelő étrendnek és életmódnak, gyakran célzott változásokkal segíthetünk szabályozni ezeket a tüneteket. Az endokrinológiai problémák esetén fontos, hogy kiegyensúlyozott étrendet tartson.

A dietetikus ugyancsak segíthet a várandósság alatti speciális étrendszükségleteink feltérképezésében és a megfelelő diéta kialakításában, az optimális étrend kialakításában, mely biztosítja a megfelelő táplálékot az anya és a magzat számára.

A várandósság alatt

Gyakori és figyelmet igényel a terhességi cukorbetegség. A gesztációs diabétesz néven is ismert állapot a várandósságok 3-5%-ában fordul elő, okai elsősorban hormonális változásokban keresendők. A várandósság ideje alatt az anya szervezetében, a méhlepény megjelenésével olyan hormonok termelődnek, amelyek inzulinrezisztenciát okozhatnak. Azoknál a nőknél, akiknek a szervezete nem képes az inzulin termelés megfelelő léptékű fokozására, és ezzel a vér cukorszintjének optimális tartományon belül tartására, a vércukorszint megemelkedik és cukorbetegség alakul ki.

Bár a diabétesz meglétére legtöbb esetben, első ízben csak a várandósság ideje alatt derül fény, mégis a leendő édesanyáknak már a babavárás tervezésének kezdetekor érdemes odafigyelni a lehetséges kockázati tényezőkre, hiszen a szénhidrát-anyagcsere zavar megfelelő szakorvosi segítséggel idejében felismerhető és kezelhető. A terhességi cukorbetegségre egyaránt hajlamosíthat a családban előforduló cukorbetegség, túlsúly (30 feletti BMI), a PCOS, a vetélések, az ikerterhesség, a korábbi várandósság idején megjelenő szénhidrát-anyagcsere zavar, korábbi szülés (különösen 4000 gramm feletti súlyú gyermek születése), és természetesen az alapbetegség megléte, azaz már ismert inzulinrezisztens állapot.

Segít a dietetikus

Az egészség megőrzéséhez általában fontos, hogy egészséges táplálkozási szokásokat alakítsunk ki. Kerüljük az egészségtelen ételeket, mint például a nagy mennyiségű cukrot, sót és zsírt tartalmazó ételeket. Fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget. Kerüljük a feldolgozott ételeket, melyek tele vannak kalóriákkal és egészségtelen adalékanyagokkal. Próbáljunk olyan ételeket készíteni, amelyek alacsony kalóriatartalmúak és magas tápanyagtartalmúak. Kontrolláljuk a vércukorszintünket. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, de kerüljük a szénsavas italokat, cukros üdítőket, alkoholt. Ne feledjük a testmozgást. Az étrendnek tartalmaznia kell az egyén számára megfelelő arányban fehérjét, szénhidrátot és zsírt.

Akár endokrinológiai, akár nőgyógyászati vagy meddőséggel összefüggő problémák esetén fontos, hogy egyénre szabott, személyes, a preferenciáinkat és toleranciáinkat is figyelembe vevő étrenddel segítsük a kívánt változások sikerességét. Ebben a folyamatban lehet igen hasznos a tapasztalt dietetikus.