Spermavizsgálat

Rendelőnk profiljában a meddőségi kivizsgálás nagy szerepet játszik. Szakembereinkkel a párok női tagjainak széles körű kivizsgálását végezzük, emellett a férfiak meddőségi vizsgálatára is nagy hangsúlyt fektetünk.

A férfi meddőségi kivizsgálás első lépése a spermiogramm vizsgálat (spemaanalízis), melyet a WHO protokollja szerint végzünk.

Ezen túlmenően, lehetőség van a spermiumok DNS állományának töredezettségi (DNS fragmentáció) vizsgálatára is.

A teljes körű vizsgálat alkalmával megnézzük a spermiumok mozgékonyságát, morfológiai eltérését, vitalitását, koncentrációját, valamint az esetleges gyulladást is. A minta adásához néhány fontos szempontot figyelembe kell vennünk:

 • Minimum 3, maximum 5 napos ondótávozási szünet javasolt.
 • A minta nem érintkezhet különböző testváladékokkal.
 • A minta szállítása gyógyszertárban kapható steril pohárban történjen.
 • A mintának az ondó távozásától számítva 1,5-2 órán belül be kell érkeznie, test melegen tartva.

A vizsgálatokat együttműködő orvosszakértő partnereink, dr. Kopa Zsolt és dr. Takács Tamás andrológus-urológus szakorvosok leletezik. A minta leadásához időpontot telefonon keresztül tudnak foglalni.

 

Mikor lehet szükséges a spermavizsgálat?

A spermavizsgálattal a férfi megtermékenyítő képessége vizsgálható, a férfi meddőségi kivizsgálás első lépése. A vizsgálat során mikroszkóp segítségével megállapítható az ondó mennyisége, pH értéke, állaga, színe, a spermiumok száma, mozgékonysága és alakja. Ezekből az értékekből a férfi vizsgálata és kórelőzménye alapján lehet következtetni a férfi nemzőképességére. Spermavizsgálatra akkor is szükség lehet, ha valamilyen fertőzés gyanúja áll fenn, amely esetlegesen a nemzőképességet befolyásolja.

 

Hogyan történik a vizsgálat?

Spermavizsgálatot (SPG), spermaanalízist vagy más néven ondóvizsgálatot 3-5 nap önmegtartóztatást követően kell végezni. Az önkielégítés útján nyert ondó minőségi és mennyiségi vizsgálatát a WHO által előírt kritériumok szerint értékeljük.

A minta leadása során az alábbiakra figyeljünk:

 • Az ondóminta patikában vásárolható steril vizeletgyűjtő pohárba kerüljön.
 • A mintát tartalmazó pohárra írjuk rá a nevet, azonosító információkat.
 • A mintát igyekezzünk testmeleg hőmérsékleten tartani, pl. a poharat csomagoljuk alufóliába, hogy lehetőleg testmelegen tartsuk.
 • A mintát azonnal szállítsuk: a magömléstől számított 1,5-2 órán belül be kell érkeznie!

 

Mit jelentenek a vizsgálati eredmények?

A spermavizsgálat normál értékei a WHO aktuális irányelvei alapján:

 • Ondó térfogat – 1,4 ml – 6 ml
 • Összes mozgó spermium – 42% felett
 • Életképesség – 54% felett
 • Összes spermiumszám – 39 millió/minta
 • Spermium koncentráció – 15 millió/ml
 • Spermium normál morfológia –minimum 4%
 • Ondó pH – 7.2 felett
 • Fehérvérsejt – 1 millió/ml alatt

Meddőségi vizsgálatok és családtervezés

A meddőségi vizsgálatok kiegészítéseként javasolt úgynevezett fogantatás előtti tanácsadáson (praeconcepcionális gondozáson) részt venni. Meddőségi, családtervezési vizsgálatainkat biztosító orvosaink:

Mi a teendő, ha nem megfelelő a spermakép?

Ha a spermavizsgálat eredménye eltér az ideálistól, esetleg a vártnál rosszabb spermaképet látunk, akkor sem szükséges elkeserednünk. A terhesség így sem lehetetlen,legfeljebb nagyobb tudatosságot és tervezést igényel. Orvosunk első lépésként további vizsgálatok elvégzését is javasolhatja (pl. herevisszeresség kiszűrése, genetikai és immunológiai vizsgálat, hormonvizsgálat, DNS-fragmentáció stb. – ezt mindig egyéni mérlegelés dönti el.

Ugyanakkor a spermaszám növelése érdekében sokat tehetünk azzal is, hogy figyelünk az életmódunkra. Ilyen például a rendszeres mozgás: akár már heti 30 perc futással is radikálisan javulhat a sperma minősége, de számos edzési forma lehet jó hatással a spermiumtermelésre. Fontos a megfelelő alvás is: a kevés alvás nagyban ronthatja a sperma minőségét, napi 6 óránál kevesebb alvás nemcsak a spermiumaink mennyiségét, de mozgásképességüket csökkentheti. Az alkohol és a dohányzás is nagyban ronthatja a spermaképet. Kulcsfontosságú a megfelelő táplálkozás is. Mind a folát, mind a cink és a szelén megfelelő bevitele kritikus a spermaképződés szempontjából, és segíthetünk magunkon vitaminok, antioxidánsok, nyomelemek szedésével is – konzultáljunk erről is a szakemberrel!