Laktációs tanácsadás

Felkészülés a szoptatásra

A laktációs tanácsadás abból indul ki, hogy a szoptatás nem pusztán ösztönös, jelentős részben tanulható is. A megfelelő felkészüléssel jó eséllyel válhat a szoptatás igazán örömtelivé.

Gyakran találkozni azzal, hogy a szülésre való készülés mellett a szoptatásról való informálódás sajnos nem kap kellő jelentőséget. Van olyan társadalmi nézet, miszerint a szoptatás ösztönös, „mennie kell”. Viszont azt tapasztaljuk, hogy a szülés eufórikus élményét nagyon hamar be tudják árnyékolni a szoptatás kezdetén felmerülő kérdések, bizonytalanságok, esetleg nehézségek.

Régi időkben, mikor a generációk együtt éltek, az asszonyok rengeteg tudást halmoztak fel, és adtak át egymásnak a szoptatásról. Az életforma változásával magukra maradtak az édesanyák, édesapák ebben a folyamatban, ráadásul hihetetlen erőkkel dolgozik a tápszerlobbi a szoptatás sikere ellen.

 

A laktációs tanácsadás során felmerülő témák

– Aranyóra fontossága a szoptatás megalapozásában

– Hogyan segítsem mellre a babámat?

– Milyen gyakran szoptassak és mennyi ideig?

– Honnan tudom, ha éhes/ha jóllakott?

– Mit tegyek, ha fáj a szoptatás?

– Van elég tejem?

– Mit tehet a szoptató nő?

– Milyen eszközök kellenek a szoptatáshoz?

– Bármi, ami foglalkoztat, esetleg amitől félsz a szoptatással kapcsolatban.

Végzi

IBCLC laktációs szaktanácsadó

„Fontosnak tartom, hogy a szoptatás évezredes természetességét támogassam a túlszabályozottság és a gyakran felesleges eszközök alkalmazása helyett. Hogy a szoptatás ne feladat, hanem örömforrás lehessen a családok számára.” Bordroghelyi Mónika laktációs tanácsadó